Върховният съд на САЩ обяви, че позволява да влезе в сила част от наложената от Белия дом забрана за пътуване на някои чуждестранни граждани до американска територия, съобщават световни агенции.

Победа за „националната сигурност”, хвали Тръмп решението на съда за имигрантите

Победа за „националната сигурност”, хвали Тръмп решението на съда за имигрантите

Доналд Тръмп възхвали "чистата победа"

Припомняме, през януари президентът Доналд Тръмп се подписа под указ за спиране на достъпа на граждани на няколко мюсюлмански държави до американска територия. Забраняваше на гражданите на 7 държави, включително Ирак, да пътуват до САЩ. Указът беше блокиран от американски съд. Няколко месеца по-късно, на 6 март, Тръмп ревизира указа, изваждайки Ирак от списъка. Указът включва 90-дневна забрана за пътуване на граждани на 6 мюсюлмански държави до територията на САЩ. Става въпрос за Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен.

Първият указ забраняваше на граждани на седем държави да влизат в САЩ за 90 дни и на всички бежанци забрана за 120 дни. На бежанците от Сирия беше наложена безсрочна забрана.

Доналд Тръмп изкова победа, след като днес Върховният съд ограничи решенията на по-долна инстанция, които блокираха мерките на Тръмп за ограничаване на имиграцията от шест мюсюлмански държави.

От октомври Върховният съд ще започне да изслушва аргументите относно легитимността на политиките на Тръмп.

Върховните съдии частично одобриха извънредното искане на Белия дом за ефективно изпълнение на указа от 6 март, докато съдебната битка продължава. Съдът също поясни, че частично позволява да влезе в сила поисканите от администрацията 120 дни да не се допускат бежанци на американска територия.