Бившият шеф на централната банка на САЩ остро критикува икономическите знания на президента Тръмп. Джанет Йелън заяви, че не разбира икономическата политика или целта на Федералния резерв на САЩ, съобщава БиБиСи.

Тя коментира , че фокусът на Тръмп върху търговския дефицит между САЩ и Китай е погрешен. САЩ и Китай са в дългогодишен спор, в който се наложи въвеждането на търговски мита.

Йелън, която напуска Федералния резерв през 2018 г. и сега е в изследователската група на "Брукинг Институт" обяснява, че атаките на президента Тръмп срещу сегашния председател на ФЕД Джером Пауъл са вредни за доверието на обществеността в централната банка.

Запитана дали смята, че президентът разбира макроикономическата политика, тя отговори: "Не"

Тръмп: Отлагаме повишаването на митата върху китайски стоки

Тръмп: Отлагаме повишаването на митата върху китайски стоки

Тръмп съобщи решението си в "Туитър", като се позова на "съществен напредък"

Според нея, Тръмп изглежда не разбира двете отговорности на ФЕД за контролиране на инфлацията и подкрепа на заетостта.

"Е, аз се съмнявам, че той дори би могъл да каже, че целите на ФЕД са максимална заетост и стабилност на цените, което са целите, които Конгресът е възложил на ФЕД", коментира Йелън.

По отношение на търговския дефицит с Китай тя обяснява: "Когато постоянно чувам за вниманието на президента и някои негови съветници върху отстраняването на двустранните търговски дефицити с други търговски партньори, мисля, че почти всеки икономист ще ви каже, че няма смисъл в двустранния търговски дефицит и това не е подходяща цел на политиката."

Йелън е назначена за председател на ФЕД от президента Обама през 2014 г. и е първата жена, която заема позицията.

Президентите традиционно запазват председателя на Федералния резерв, когато те встъпват в длъжност, но президентът Тръмп, както и в много други случаи, не се придържа към това.

Тръмп обмисля да уволни председателя на ФЕД Джером Пауъл

Тръмп обмисля да уволни председателя на ФЕД Джером Пауъл

Индексът "Дау Джонс" претърпя най-лошата си седмица след финансовата криза от 2008

Вероятната причина за отстраняването на Йелън от поста е съпротивата й срещу дерегулирането на финансовия сектор.

Президентът участва и в публичен сблъсък със своя търговски съветник по време на медийна конференция за американско-китайските преговори в края на миналата седмица. Тръмп заяви, че не е "почитател" на стандартния меморандум за разбирателство (МР), който се използва при изготвянето на търговски сделки.

Шест меморандума за разбирателство са съставени между САЩ и Китай като част от стъпките към нова търговска сделка, но Тръмп обясни, "не обичам меморандумите за разбирателство, защото те не означават нищо. За мен те не означават нищо ... Никога не съм бил фен на меморандума за разбирателство."

Неговият търговски представител, Робърт Лайтицер му обяснява, че "меморандумът за разбирателство е договор. Това е начинът, по който се използват търговските споразумения ... Меморандум за разбирателство е обвързващо споразумение между двама души. Това е юридически термин, това е договор."

Тръмп нападна Федералния резерв заради увеличение на лихвения процент

Тръмп нападна Федералния резерв заради увеличение на лихвения процент

Това е невероятно при много силен долар, с почти никаква инфлация, коментира той