Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно е обсъждал със съветниците си идеята да номинира дъщеря си Иванка за свой вицепрезидент през 2016 г., преди да се спре на Майк Пенс според бивш помощник в щаба на Тръмп, станал звезден свидетел в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър, пише "Блумбърг".

Рик Гейтс, който през лятото на 2016 г. беше заместник-председател на щаба на Тръмп, описва в нова книга как Тръмп обсъждал около месец кандидат за вицепрезидент, на когото може да се довери напълно.

"По време на обсъждане за вицепрезидент, което включваше Джаред (Къшнър, съпруг на Иванка) и останалите деца, събрани в една стая, Тръмп каза: "Смятам, че трябва да е Иванка. Какво ще кажете за Иванка като мой вицепрезидент?" Настъпи мълчание", пише Гейтс в книгата "Противна игра: Историята на вътрешен човек за това как Тръмп спечели, Мюлър се провали и Америка загуби".

"Всички глави се обърнаха към нея, а тя изглеждаше изненадана. Всички познавахме Тръмп достатъчно добре, за да си държим устите затворени и да не се смеем", пише Гейтс според копие от книгата, с което са се сдобили от "Блумбърг". "Той продължи: "Тя е умна, интелигентна е, красива е и хората ще я обичат!"

Гейтс пише, че по това време е мислил: "Той не се шегува." Говорителите на Белия дом и на Иванка Тръмп, която със съпруга си стана старши съветник на президента, след като встъпи в длъжност, са отказали коментар.

Книгата трябва да излезе на 13 октомври, три седмици преди президентските избори. Майк Пенс, бивш губернатор на Индиана, се превърна в един от най-лоялните помощници на Тръмп, често критикуван от демократите за публично възхваляване на президента, стигащо до сервилничене. Той ще дебатира по телевизията на 7 октомври със сенатора от Калифорния Камала Харис, кандидат за вицепрезидент на кандидата за президент на демократите Джо Байдън.

През октомври 2017 г. Гейтс беше обвинен от прокурори, разследващи намесата на Русия в изборите и връзките между щаба на Тръмп и Москва. Той стана съдействащ свидетел и беше осъден през декември 2019 г. на три години условно за данъчни и лобистки престъпления, извършени с бившия председател на щаба на Тръмп Пол Манафорт.

Показанията на бившия помощник помогнаха Манафорт да бъде вкаран в затвора, а също и да бъде осъден приближеният на Тръмп Роджър Стоун. Президентът замени присъдата на Стоун през юли, малко преди да влезе в затвора.

Гейтс, изтърпял наказанието си под домашен арест заради пандемията от коронавируса, изразява възмущение от разследването на Мюлър. Но по-голямата част от книгата е свързана с неговите спомени за работата му в щаба на Тръмп, встъпването в длъжност на президента и подкрепящата Тръмп група "Политики Америка на първо място".

Гейтс казва, че Тръмп, който е имал недоверие към политиците и е ценил лоялността над всички останали черти, многократно е поставял роднините си на ключови предизборни позиции. Той изненадал неприятно Стив Банън, като го накара да сподели контрола върху бюджета на щаба с членовете на семейството на Тръмп, включително сина Ерик Тръмп. Банън беше назначен за главен изпълнителен директор на щаба през август 2016 г.