Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обвини съперника си от Демократическата партия Джо Байдън, че управлява "администрация като Гестапо", съобщава "Ройтерс".

Той е направил изявлението в частно обръщение на дарителско събитие в събота вечерта в неговия курорт Мар-а-Лаго в Палм Бийч, щата Флорида. В него той атакува и прокурорите, занимаващи се с наказателните дела срещу него, въпреки че вече бе глобяван за публични коментари.

Записът от събитието е бил чут от американски медии. 

Припомня се, че Тръмп също предизвика обвинения във фашизъм от групи за граждански права и други критици.

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Кандидатът за президент казва, че европейските столици са "отворили вратите си за джихада"

Коментарите дойдоха, след като Тръмп повтори оплакването си, че множеството обвинения срещу него са политически мотивирани. Той току-що приключи 11-дневен процес в Ню Йорк за фалшифициране на документи с цел укриване на плащане от 130 000 долара, направено на порнозвезда.

"Тези хора управляват администрация като Гестапо, каза Тръмп според аудиозапис, чут от New York Times и Washington Post. Това е единственото нещо, което имат. Това е единственият начин, по който ще спечелят, според тях, и това всъщност ги убива. Но това не ме притеснява."

Кампанията на Тръмп не отговори на искане за коментар.

Тръмп направи серия от подстрекателски и расистки изявления по време на предизборната си кампания, използвайки насилствени изображения, за да критикува имигранти и опоненти. Той предупреди за насилие, ако не спечели изборите през 2024 г., и сравни имигрантите с животни.

През ноември Байдън нападна Тръмп за използването на думата "паразит" за обозначаване на политическите му врагове, като каза, че тя повтаря езика на нацистка Германия. Също миналата година Тръмп каза, че имигрантите, които са влезли нелегално в страната, "тровят кръвта на страната ни".

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Той също нареди на Тръмп да премахне изявленията от своя акаунт в Truth Social и уебсайта на кампанията си.

Кампанията на Байдън заяви, че коментарите подчертават гнева и желанието на републиканския кандидат за отмъщение.

"Тръмп отново прави обидни коментари за Холокоста, като същевременно атакува органите на реда, възхвалява политическото насилие и заплашва нашата демокрация", каза говорителят Джеймс Сингър в изявление.