Съдията, наблюдаващ процеса на Доналд Тръмп за подкуп, глоби бившия президент на САЩ с 9 000 долара във вторник за публикации в интернет, за които установи, че са нарушили процесуалната тайна.

Заповедта на съдия Хуан Мърчан дойде след подновяването на процеса в Ню Йорк със свидетелски показания на банкер, запознат със сметки, участващи в предполагаемата схема на Тръмп за влияние върху изборите през 2016 г. чрез прикриване на сексуален скандал.

Става въпрос за 10 публикации на Тръмп в социалните мрежи, които обиждали вероятни свидетели и поставяли под въпрос безпристрастността на журито.

Мърчан ще обмисли дали да наложи допълнителни глоби за други изявления на изслушване в четвъртък.

Той също нареди на Тръмп да премахне изявленията от своя акаунт в Truth Social и уебсайта на кампанията си.

Тръмп потенциално може да получи затвор за нарушаване на заповедта, която Мърчан наложи, за да му попречи да критикува свидетели и други, замесени в случая.

Кандидатът на републиканците на президентските избори през 2024 г. е обвинен във фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие плащане от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниелс в замяна на мълчанието й относно сексуален контакт, който тя каза, че е имала с Тръмп през 2006 г.

Тръмп се призна за невинен и отрече да е правил секс с Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд.

Историческият наказателен процес е първият срещу бивш президент на САЩ и започна на 22 април.

Приблизително двадесетина поддръжници на Тръмп се събраха пред сградата на съда във вторник сутринта, скандирайки името му и развявайки банери с надпис "ТРЪМП 24". Местна републиканска организация призова поддръжниците си да излязат, след като Тръмп се оплака, че малко хора протестират срещу процеса.

Банкерът Гари Фаро, който не е обвинен в злоупотреби, свидетелства в петък относно финансови документи, подадени от бившия адвокат на Тръмп и посредник Майкъл Коен, който според прокурорите е помогнал за осъществяването на схемата.

Наказателното дело е едно от четирите висящи срещу Тръмп, но може да се окаже единственото, което ще стигне до съд и ще доведе до присъда преди изборите.

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота