Губернаторът на Северна Дакота, републиканецът Дъглас Бергам, е възможен кандидат за поста вицепрезидент на САЩ в случай на победа на Доналд Тръмп.

Това разкри порталът Axios, като се позовава на свои източници.

Според събеседниците на изданието щабът на бившия американски президент смята Бергам за "сигурен кандидат, който да привлече подкрепата на умерените избиратели".

Като потвърждение на думите си източниците посочват съвместния великденски брънч на семействата на Тръмп и Бергам в резиденцията Мар-а-Лаго, както и честото споменаване на името на губернатора в дискусиите на републиканците.

Други двама събеседници на Аксиос заявиха, че Тръмп харесва премереното поведение на Бергам и губернаторския му опит.

Според портала личните качества на 67-годишния Бергам са сходни с тези на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, на когото Тръмп предложи този пост, докато беше губернатор на Индиана.

От обкръжението на Тръмп са отказали коментар за Axios.

Губернаторът на Северна Дакота участва в настоящата предизборна кампания, но през декември 2023 г. оттегли кандидатурата си. Както съобщи Би Би Си, причината са неуспешните дебати на първичните избори.

Тогава той разкритикува Националния комитет на Републиканската партия за неговите изисквания към дебатите.

Скоро след това Тръмп намекна, че планира да привлече Бергам "на важна роля в администрацията, ако спечели изборите", пише Axios.

The Atlantic: Тръмп загуби битката за Украйна в Конгреса, но май и тази за Белия дом

The Atlantic: Тръмп загуби битката за Украйна в Конгреса, но май и тази за Белия дом

Нови сигнали от Америка

Според портала губернаторът на Северна Дакота е солидарен с бившия президент на САЩ по много въпроси, включително и по отношение на абортите.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г.

Основните кандидати за тях са републиканецът Тръмп и демократът Джо Байдън, който в момента заема поста на държавен глава.