Американският президент Доналд Тръмп обвини демократите в конгреса, че бавят утвърждаването на неговите министри и създават пречки пред работата на администрацията му, предадоха информационните агенции.

Според постинг на Тръмп в социалната мрежа Twitter, никога досега назначаването на министрите не се е бавило толкова дълго.

До момента конгресът е одобрил шестима от посочените от Тръмп кандидати за постове в президентската администрация от общо 21 номинирани.

Няколко часа по-рано конгресът одобри Бетси Девос за министър на образованието след продължили близо денонощие обсъждания.

Кандидатурата й предизвика остри критики в обществото и срещна сериозна съпротива от страна на демократите. Към нея бяха отправени упреци в некомпетентност.

Гласовете на сенаторите "за" и "против" се разделиха поравно, затова се наложи в гласуването да се включи вицепрезидентът Майк Пенс, което е исторически прецедент.

Преди дни учудващо беше одобрена скандалната кандидатура за държавен секретар на Рекс Тилърсън, известен с връзките си с Русия. Конгресът утвърди и номинираните за министър на отбраната, вътрешната сигурност, транспорта, както и постоянния представител на САЩ в ООН.