Американският президент Доналд Тръмп обвини медиите в непочтеност заради броя на хората, присъствали на неговата инаугурация, съобщават световните осведомителни агенции.

По думите на Тръмп, "изглеждаше", че около 1,5 млн. души са били там, когато той държа реч пред сградата на американския конгрес в петък.

"Изглеждаха 1,5 млн. души там", отбеляза той, оспорвайки информациите на медиите, че е имало приблизително 250 хил. души.

Той също така посочи, че тълпата била запълнила цялото пространство до паметника на Вашингтон, въпреки че това твърдение се опровергава от кадри от въздуха.

Новият президент повтори своето недобро мнение за медиите, определяйки журналистите "сред най-непочтените човешки същества на планетата".

По-късно от пресслужбата на Белия дом изтъкнаха, че това е била "най-голямата публика, присъствала някога на инаугурация".

Никакви доказателства обаче не са били приведени за тези твърдения. А снимки показват, че много повече хора са присъствали на встъпването в длъжност на Барак Обама през 2009 г.

В събота милиони в САЩ и по света протестираха срещу Тръмп и новата му администрация.

500 000 се включиха в "марша на жените" във Вашингтон

500 000 се включиха в "марша на жените" във Вашингтон

Само ден след клетвата на Доналд Тръмп като президент

Най-голямата демонстрация в САЩ беше в столицата Вашингтон, където според местната градска управа са присъствали повече от 500 хил. души, докато в Ню Йорк са се събрали около 400 хил. души, други стотици хиляди - в Лос Анджелис и Чикаго.

Целта беше основно да се подчертаят правата на жените, които според активисти са застрашени от новата американска администрация.