Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че падането на 75-годишен протестиращ в Бъфало, Ню Йорк, след като бе блъснат от полицаи, може да е провокация от "Антифа", която САЩ възнамерява да включи в списъка с терористични организации

"Протестиращият в Бъфало, който беше бутнат от полицията, можеше да бъде провокатор на Антифа. 75-годишният Мартин Гугино беше изтласкан, след като дойде да сканира комуникациите на полицията, за да ги заглуши. Гледах (видеото), той падна по-силно отколкото бе бутнат. Той насочваше скенер. Може би беше нагласено", написа Тръмп в "Туитър".

Инцидентът със 75-годишния бе на 4 юни в Бъфало. Според видеото, излъчвано от телевизионните канали, двама полицаи грубо избутват мъж, който пада назад и си удря главата. В същото време е ясно се вижда, че Гугино отива към полицаите и държи устройство, подобно на смартфон, насочено към полицията.

Във връзка с инцидента двамата полицаи, Аарон Торгласки и Робърт Маккейб, са временно отстранени от работа и без заплащане.

Според ЕйБиСи, на 6 юни те са официално обвинени в умишлено причиняване на телесна повреда на Гугино. Те са арестувани и освободени с подписка, че няма да напускат щата Ню Йорк. И двамата полицаи се признаха за виновни и се очаква да бъдат съдени на 20 юли.

Полицейската бруталност в САЩ продължава, в Бъфало блъснаха и раниха 75-годишен мъж

Полицейската бруталност в САЩ продължава, в Бъфало блъснаха и раниха 75-годишен мъж

Жертвата е в стабилно, но тежко състояние, а кметът е обезкуражен