Президентът на САЩ Доналд Тръмп още през юни тази година обсъдил в телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън, съобщава СиЕнЕн.

Според техни източници, в телефонен разговор на 18 юни лидерите на двете страни повдигнат въпроса за политическите перспективи на Байдън, както и за друг кандидат за Демократическата партия на президентските избори през 2020 г. в Масачузетс, Елизабет Уорън.

Притискам Украйна за компромат срещу Байдън, призна Тръмп и призова Китай също да разследва

Притискам Украйна за компромат срещу Байдън, призна Тръмп и призова Китай също да разследва

С коментара си американският лидер потвърди, че призовава чуждестранни лидери да проверят Байдън

Освен това, както посочва телевизионният канал, преписът от разговора между Тръмп и Си Цзинпин е в специална компютърна система за съхранение на класифицирана информация. Именно там, както твърди неназован американски разузнавач, се съхранява преписът от разговора на Тръмп с украинския президент Зеленски.

Тръмп каза пред репортери вчера, че Китай трябва да разследва Байдън и неговия син Хънтър. В същото време американският лидер не изключи, че може да попита Си Цзинпин за това.

Тръмп е помолен да изясни дали се е свързал със Си Цзинпин: "Не, но е очевидно, че това е нещо, за което можем да мислим", отговаря американският президент.

WSJ: Тръмп разпоредил отстраняването на американския посланик в Украйна

WSJ: Тръмп разпоредил отстраняването на американския посланик в Украйна

Белият дом натиснал за ротацията

В САЩ избухна голям скандал около телефонния разговор през юли между Тръмп и Зеленски, който в крайна сметка стана причина за процедурата по импийчмънт срещу американския лидер. Според политически противници, Тръмп се опитал да убеди Зеленски да започне разследване на дейността на сина на Джоузеф Байдън в Украйна в замяна на финансова и военна помощ.

Демократът Байдън е най-вероятният конкурент на Тръмп в предстоящите президентски избори през ноември 2020 г. Според демократите, Тръмп, оказвайки натиск върху Зеленски, всъщност се е стреми да привлече помощта на Киев в усилията му да бъде преизбран за втори мандат.

По-късно Белият дом разкри препис от разговора през юли. Министерството на правосъдието на САЩ, което едновременно изпълнява функцията на главен прокурор, не откри нарушения на националното законодателство в съдържанието на телефонния разговор, нито основания за по-нататъшно разследване.

Тръмп: Имам абсолютното право да разследвам корупцията

Тръмп: Имам абсолютното право да разследвам корупцията

Позиция на Белия дом