Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално призна, че притиска Украйна да открие компромат срещу основния си конкурент Джо Байдън и призова Китай да разследва бившия вицепрезидент на Съединените щати, съобщават американски медии.

Тръмп използвал Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Тръмп използвал Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Тръмп използвал Пенс, за да предаде на Зеленски, че САЩ задържат военна помощ за Украйна

С коментара си американският лидер потвърди, че призовава чуждестранни лидери да проверят Байдън, въпреки че в САЩ се извършва процедура по импийчмънт дали Тръмп наистина насърчава чуждестранни лидери да разследват бившия вицепрезидент.

"Ако са честни за това, те трябва да започнат голямо разследване срещу Байдънови", обяви Тръмп по време на необичайна пресконференция пред Белия дом, след като беше запитан какво е поискал от украинския президент Владимир Зеленски да направи.

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Самата тя бе погната от президента заради изтеклите ѝ мейли

"Бих казал на президента Зеленски, ако бях аз, щях да започна разследване на Байдънови", добави той.

Доналд Тръмп отбеляза, че Китай също трябва да започне разследване на Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън. Държавният глава дори намекна, че може официално да поиска това от Пекин.

Запитан дали е поискал от президента на Китай Си Дзинпин да помогне в разследването на Байдън, Тръмп отговори: "Не съм, но със сигурност можем да помислим за това".

Според него разговорът по телефона със Зеленски е бил "перфектен".

Президентът на САЩ каза още, че следващата седмица ще имат среща с Китай и ще обсъдят търговията.

"Имам много варианти за Китай, но ако те не направят това, което искаме, ние имаме огромна сила", предупреди той.

"Китай трябва да започне да разследва Байдънови, защото това, което се случи в Китай, е толкова лошо, колкото и случилото се в Украйна", убеден президентът на САЩ.

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонния разговор между президента на САЩ и украинския му колега.