Президентът на САЩ Доналд Тръмп използвал заместника си Майк Пенс за оказване на натиск върху украинския лидер Владимир Зеленски, пише "Вашингтон пост".

Тръмп използвал Пенс, за да предаде на Зеленски, че САЩ задържат военна помощ за Украйна, докато в същото време поиска от Киев да проведe агресивно разследване за корупция.

Изданието пише, че украинците вероятно са разбрали, че искането на Тръмп за разследване на "корупция" е свързано с желанието му да се провери бившият вицепрезидент Джо Байдън и сина му преди президентските избори през 2020 г.

Разкритието е поредната индикация, че президентът на САЩ може да е прахосал пари на американските данъкоплатци, за да принуди чуждо правителство да разследва опонент за политически облаги.

Тръмп наредил на Пенс да действа малко след телефонния разговор на президента на САЩ със Зеленски на 25 юли.

Американският държавен глава наредил на администрацията да блокира близо 400 милиона долара военна помощ за Украйна дни преди телефонния разговор със Зеленски.

Пенс от своя страна повдигнал въпроса за корупцията в Украйна по време на дипломатическа визита в Полша през септември. Тогава Пенс даде пресконференция, която се проведе един ден след срещата му със Зеленски.

Източници, приближени до вицепрезидента, съобщиха пред "Вашингтон пост", че той не е знаел за опитите на Тръмп да окаже натиск върху Зеленски да разследва Байдън и сина му.

Отделно "Уолстрийт джърнъл" пише, че Пенс е посъветвал Тръмп да не публикува стенограмата от разговора си със Зеленски.

В същото време АП съобщава, че Тръмп е заявил пред Пенс да отмени плановете си за участие на встъпването в длъжност на Зеленски по-рано тази година, след като първоначално го накарал да присъства.

Съветници на Пенс обаче оспорват това, като твърдят, че решението да не присъства не е в резултат на натиск на Тръмп, а логистични проблеми.

Те добавиха, че вицепрезидентът никога не е споменавал името на Байдън в разговорите си със Зеленски, включително и по време на тези, на които е оказано натиск върху правителството да разследва корупция.

Пенс, според съветниците, не е слушал телефонния разговор на Тръмп със Зеленски.

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонния разговор между президента на САЩ и украинския му колега.