Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че има "абсолютно право" и може би дори "задължение" да разследва корупцията и че това е свързано с искане "или внушение", че други държави трябва да помагнат на САЩ.

Тръмп отрязва Пелоси заради импийчмънта

Тръмп отрязва Пелоси заради импийчмънта

Напрежение в Белия дом

"Като президент на Съединените щати имам абсолютно право, може би дори задължение, да разследвам или съм разследвал КОРУПЦИЯТА, и това би включвало искане или предлагане на други държави да ни помогнат!". Това написа в "Туитър" Доналд Тръмп.

Бележките на Тръмп идват, след като той се забърква в скандал във връзка с телефонно обаждане през юли, който провежда с украинския си колега Владимир Зеленски, в който той иска последния да разследва надеждата на президента през 2020 г. и да съперничи на Джо Байдън и неговия син.

WSJ: Тръмп разпоредил отстраняването на американския посланик в Украйна

WSJ: Тръмп разпоредил отстраняването на американския посланик в Украйна

Белият дом натиснал за ротацията

В петък се появиха и доклади, според които Тръмп помоли китайския лидер Си Дзинпин през юни да разследва както Джо Байдън, така и сенатора Елизабет Уорън, които по това време се очертаха като лидери за номинацията на Демократичната партия за президентските избори през 2020 година.