Белият дом е на път да изпрати писмо в петък на председателя на Конгреса Нанси Пелоси, че може да пренебрегне исканията на депутатите като част от процеса на импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Това съобщи в четвъртък новинарският портал Axios.

Според източниците му Белият дом планира да изпрати писмо, в което да обясни, че Тръмп и неговият екип могат да игнорират исканията на законодателите, докато официално Пелоси не спечели гласовете на цялата Камара на представителите.

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Самата тя бе погната от президента заради изтеклите ѝ мейли

В същото време Пелоси заяви, че според конституцията не се изисква подкрепа от цялата камара, за да започне импийчмънт. В САЩ избухна скандал около телефонния разговор от месец юли на президента на Тръмп с държавния глава на Украйна Владимир Зеленски. Според политически противници на ръководителя на администрацията на Вашингтон, Тръмп по време на този разговор се опитал да убеди Зеленски да започне разследване на дейността на сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън в Украйна в замяна на финансова и военна помощ на Киев.

Тръмп убеден: Случващото се не е импийчмънт, а преврат

Тръмп убеден: Случващото се не е импийчмънт, а преврат

Преврат, който целял да отнеме властта от американския народ

Демократът Байдън е най-вероятният съперник на Тръмп на предстоящите президентски избори през ноември 2020 г., така че според демократите Тръмп, оказвайки натиск върху Зеленски, се опитва да привлече помощта на Киев в усилията си да бъде преизбран за втори мандат.

На 24 септември Пелоси обяви процедура по импийчмънт срещу Тръмп.