Президентът на САЩ Доналд Тръмп не можеше да повярва във вторник, докато стоеше в "Тръмп тауър" и гледаше съобщението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че започват официална процедура по импйчмънт срещу него. Това разкриха източници пред Си Ен Ен.

Вчера Пелоси обяви, че стартират импийчмънт срещу Доналд Тръмп във връзка с информацията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е притискал украинския си колега Владимир Зеленски да разследва Джо Байдън и сина му.

Стенограмата: Тръмп казал на Зеленски да работи със САЩ за разследване на Байдън
Обновена

Стенограмата: Тръмп казал на Зеленски да работи със САЩ за разследване на Байдън

Това става ясно от публикуваната преди минути стенограма от телефонен разговор между Тръмп и Владимир Зелески

Отсядайки в същата сграда, където започна президентската си кампания преди четири години, Тръмп е заявил по-късно пред приближени, че не може да повярва какво се случва. Той е бил уверен след телефонен разговор с Пелоси по-рано през деня. Американският лидер се е надявал да потуши пожара при директния си разговор с Пелоси.

След разговора Тръмп взел решението да се публикува "нередактирана" версия на стенограмата от телефонния разговор със Зеленски, въпреки че съветници като държавния секретар Майк Помпео са се обявили против, като са предупредили, че може да доведе до рискован прецедент. Американският лидер искал да обори аргумента на демократите, че е действал неуместно. Освен това Тръмп чувствал, че няма какво да крие.

Но след като информацията, че ще публикува стенограмата не оказала влияние върху растящите призиви за импийчмънт, Тръмп не можел да повярва.

Хилари Клинтън подкрепи импийчмънта на Тръмп

Хилари Клинтън подкрепи импийчмънта на Тръмп

По думите й Тръмп е предал страната

Демократите незабавно реагирали, че стенограмата не е достатъчна. Те искат да видят оплакването на служителя на разузнаването на САЩ.

След историческото съобщение на Пелоси Тръмп веднага започнал да критикува, обвинявайки демократите, че отвличат вниманието от успеха му в Общото събрание на ООН.

Източник, близък до Белия дом, разкри, че Тръмп е потвърдил, че не иска да бъде свален от власт. Според източника Тръмп се притеснява, че може да бъде отстранен от власт от близо година, още от седмиците след победата на демократите на частичните избори през ноември 2018 г., които им дадоха контрол над Камарата на представителите.

Зеленски кани Тръмп в Украйна

Зеленски кани Тръмп в Украйна

Киев се надява на здрави отношения със САЩ