Бившият президент Доналд Тръмп не притежава никакви документи, изискани с призовка от нюйоркската прокуратура като част от гражданското разследване на финансите на Trump Organization и не трябва да бъде съден за неуважение. Това заяви той пред щатския съд, цитиран от CNN.

"След извършване на щателен преглед, адвокатът на ответника установи, че той не притежава никакви документи, отговарящи на призовката и че всички потенциално отговарящи документи са били притежание, попечителство или контрол на Trump Organization", каза адвокатът на Тръмп Алина Хаба в съдебна преписка във вторник.

Прокуратурата в Ню Йорк иска обвинения в неуважение за Тръмп

Прокуратурата в Ню Йорк иска обвинения в неуважение за Тръмп

При неизпълнение на съдебно разпореждане да предаде определени документи за разследване

Насрочено е изслушване за понеделник, за да се разгледа искането на главния прокурор за неуважение.

Припомняме, че главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс поиска в началото на април съдът в Ню Йорк да обвини бившия президент на САЩ в неуважение при неизпълнение на съдебно разпореждане да предаде определени документи за разследване.

От канцеларията на главния прокурор тогава заявиха, че Тръмп не се е съобразил с призовката за документи. Адвокатите му са заявили, че ако документите съществуват, ще ги има и офисът на главния прокурор. Прокуратурата ще трябва да изчака, докато Trump Organization завърши производството си, за да ги получи, се казва в изявлението на защитата.

Според новите документи, нейният офис се е съгласил да удължи крайния срок в началото на март за документите до 31 март. Но вместо да представи документите този ден, Тръмп е направил 16 възражения срещу исканията на призовката.

Джеймс твърдеше, че възраженията му са дошли твърде късно.

Няма доказателства за обаждания от и до Тръмп по време на бунта в Капитолия

Няма доказателства за обаждания от и до Тръмп по време на бунта в Капитолия

Разписките за телефонните разговори на Белия дом вече са в ръцете на разследващите органи на Конгреса,

Джеймс поиска от съда да наложи глоба от 10 000 долара на ден или друга сума, която съдът сметне за "достатъчна, за да принуди неговото спазване на заповедта на Съда от февруари 2022 г.", както и компенсация за разходите и таксите на главния прокурор при подаване на заявлението.

Държавният съдия Артър Енгорън през февруари нареди на Тръмп да "изпълни изцяло" призовката на главния прокурор за търсене на документи и информация. Той също така постанови, че Тръмп, както и децата му Доналд Тръмп-младши и Иванка Тръмп трябва да се съобразят с призовките на главния прокурор за свидетелски показания.

Но тримата Тръмп обжалваха това решение.

Припомняме също така, че по разследванията срещу Тръмп по време на неговото управление ато президент, много от бившите му сътрудници отказаха да дадат показания като се позоваха на законови правила, които дават това право. Самият Тръмп ги призова да не дават показания, тъй като президентът не бил длъжен да представя исканите документи.

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

Експрезидентът искаше да блокира пускането на документите му в Белия дом

Но властите обвиниха в неуважение за неявяването им.