Съдът в Ню Йорк да обвини бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в неуважение при неизпълнение на съдебно разпореждане да предаде определени документи за разследване.

Това поиска от съда в четвъртък главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, предаде CNN. 

Свидетел по импийчмънта съди Тръмп: Имаше сговор за сплашване и отмъщение

Свидетел по импийчмънта съди Тръмп: Имаше сговор за сплашване и отмъщение

Виндман беше ключов свидетел

В искането, подадено в четвъртък, от канцеларията на главния прокурор заявяват, че Тръмп не се е съобразил с призовката за документи. Адвокатите му са заявили, че ако документите съществуват, ще ги има и офисът на главния прокурор. Прокуратурата ще трябва да изчака, докато Trump Organization завърши производството си, за да ги получи, се казва в изявлението на защитата.

Според новите документи, нейният офис се е съгласил да удължи крайния срок в началото на март за документите до 31 март. Но вместо да представи документите този ден, Тръмп е направил 16 възражения срещу исканията на призовката.

Джеймс твърди, че възраженията му са дошли твърде късно.

"Г-н Тръмп сега трябва да бъде обвинен в гражданско неуважение и глобен в размер, достатъчен, за да го принуди към спазване на разпореждането на Съда и да заплати таксите и разходите, свързани с това искане", се посочва в документа.

Джеймс иска от съда да наложи глоба от 10 000 долара на ден или друга сума, която съдът сметне за "достатъчна, за да принуди неговото спазване на заповедта на Съда от февруари 2022 г.", както и компенсация за разходите и таксите на главния прокурор при подаване на заявлението.

Държавният съдия Артър Енгорън през февруари нареди на Тръмп да "изпълни изцяло" призовката на главния прокурор за търсене на документи и информация. Той също така постанови, че Тръмп, както и децата му Доналд Тръмп-младши и Иванка Тръмп трябва да се съобразят с призовките на главния прокурор за свидетелски показания.

Няма доказателства за обаждания от и до Тръмп по време на бунта в Капитолия

Няма доказателства за обаждания от и до Тръмп по време на бунта в Капитолия

Разписките за телефонните разговори на Белия дом вече са в ръцете на разследващите органи на Конгреса,

Но тримата Тръмп обжалваха това решение.

Припомняме, че по разследванията срещу Тръмп по време на неговото управление ато президент, много от бившите му сътрудници отказаха да дадат показания като се позоваха на законови правила, които дават това право. Самият Тръмп ги призова да не дават показания, тъй като президентът не бил длъжен да представя исканите документи.

Но властите обвиниха в неуважение за неявяването им. 

Камарата на представителите обвини екссътрудника на Тръмп Медоус в неуважение към Конгреса

Камарата на представителите обвини екссътрудника на Тръмп Медоус в неуважение към Конгреса

Казусът ще бъде предаден на Министерството на правосъдието