Свидетелят в процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп подполковникът в оставка Александър Виндман подаде съдебен иск срещу близкото обкръжение на експрезидента с обвинения в сговор и опити за сплашване, пише The Hill с позоваване на съдебни документи.

В иска от 73 страници, подаден във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, Виндман посочва, че след като е бил призован даде показания по импийчмънта пред Конгреса, той е станал мишена на "опасна кампания за сплашване на свидетели от страна на президента Тръмп и група заговорници".

Виндман посочва, че големият син на Доналд Тръмп, личният му адвокат по онова време Руди Джулиани, както и няколко съветници от Белия дом са прибегнали до сговор, за да го сплашат и да го принудят да не дава показания, уличаващи президента. Независимо от това той се яви като свидетел в Конгреса и вследствие на това беше уволнен от Белия дом и принуден да напусне Въоръжените сили на САЩ.

Тръмп уволни Виндман заради показанията му по импийчмънта

Тръмп уволни Виндман заради показанията му по импийчмънта

По-рано Виндман е обявил, че напуска…

Подполковникът в оставка допълва, че обект на отмъщение е станала и неговият брат близнак Юджийн, когото Белият дом също е отстранил от служба.

Жалбата на Александър Виндман съдържа две обвинения - сговор с цел сплашване на свидетели и отмъщение за показания, в които се казва истината.

Процесът по започналия през есента на 2019 г. първи импийчмънт на Доналд Тръмп беше свързан с Украйна. Братята Виндман, които са от семейство на украински имигранти, изиграха значима роля в подкрепа на аргументите, че Тръмп се е опитал да упражнява натиск срещу президента на Украйна чрез спиране на американската помощ за отбраната на Киев.

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Поредни изслушвания се проведоха днес