Действащият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, посочи необходимостта да се спре ръчното преброяване в Джорджия, докато избирателните комисии не започнат да проверяват подписите в изпратените по пощата бюлетини с тези, които избирателите са оставили при регистрацията.

Байдън печели в Джорджия,  Тръмп взима Северна Каролина
Обновена

Байдън печели в Джорджия, Тръмп взима Северна Каролина

Исторически победи за демократите

"Ръчното преброяване, което се случва в Джорджия, е загуба на време. То не показва съвпадащи подписи. Трябва да спрем да броим, докато не позволят да бъдат проверени подписите. Не позволявайте на радикални леви демократи да откраднат изборите." Тръмп написа в събота на страницата си в "Туитър".

Според изчисленията на редица медии (Асошиейтед прес, CNN и NBC), кандидатът от Демократическата партия на САЩ Джоузеф Байдън спечели в петък в Джорджия (16 избиратели), където представителите на тази политическа сила не бяха печелили в продължение на 28 години. Бившият вицепрезидент има 49,5% от гласовете, докато неговият съперник има 49,2%. Това означава, че Байдън е спечелил щата, в който Тръмп доминира преди четири години.

Джорджия с повторно преброяване на бюлетините на ръка, Байдън води с 14 000 гласа

Джорджия с повторно преброяване на бюлетините на ръка, Байдън води с 14 000 гласа

Според експерти Тръмп няма шанс да обърне резултати при повторното преброяване

Разликата между съперниците в Джорджия е изключително малка. Това обстоятелство принуждава местните власти да извършат пълно преброяване на гласовете ръчно, потвърди по-рано секретаря на щата Брад Рафенспергер.