Американският президент Доналд Тръмп отрече да е използвал груби думи, които му бяха приписани, за Хаити, Салвадор и африканските страни.

Информациите, че ги е нарекъл "вонящи дупки", предизвикаха остра реакция в световен мащаб.

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Тръмп нарече Хаити и Африка “вонящи дупки”

Езикът от двете страни по време на разговорите е бил нецензуриран

Говорител на върховния комисар на ООН за правата на човека нарече коментарите на Тръмп расистки и подчерта, че те са отворили "вратата към най-лошата страна на човечеството".

Ала Тръмп написа в профила си в "Туитър", че "това не беше езикът", който е използвал в среща за имиграцията в Овалния кабинет.

Той твърди, че езикът, който е използвал, бил "твърд, но това не беше използваният език".

Коментарите на Тръмп се твърди, че са били направени, след като конгресмени са го посетили вчера, за да предложат споразумение за имиграцията. Неговите коментари бяха разпространени от повечето американски медии, а Белият дом не ги отрече.  

Тръмп допълни днес в "Туитър", че предложената му сделка за имиграцията била "голяма крачка назад", съгласно която граничната стена с Мексико няма да бъде финансирана подобаващо и ще принуди САЩ да приеме "голям брой хора от страни с висока престъпност, които се управляват лошо".

Държавният глава на САЩ коментира още, че искал "система за имиграцията, основана на заслуги, и хора, които ще помогнат за извеждането на страната ни на по-високо равнище".