Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че не е обсъждал покушението на сирийския президент Башар Асад, с което оспорва разказ, поместен в книгата на известния американски журналист Боб Удуърд "Страх: Тръмп в Белия дом", която предстои да излезе, съобщава "Ройтерс".

Тръмп, говорейки пред журналисти по време посещение в Белия дом на силния човек в Кувейт Шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах, увери, че евентуално убийство на Асад "никога дори не е било обсъждано".

Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

Това са измислени истории, твърди Белият дом

"Това никога дори не е било обмисляно, нито ще бъде обмисляно", посочи Тръмп, наричайки книгата на Удуърд "фантастика".

Според книгата Тръмп е искал Асад да бъде убит през миналата година, но американският военен министър Джеймс Матис пренебрегнал искането му. Откъси от книгата бяха публикувани от в. "Вашингтон пост" вчера.

Пентагонът нямал инфо, че бунтовниците в Идлиб ще използват химическо оръжие

Пентагонът нямал инфо, че бунтовниците в Идлиб ще използват химическо оръжие

"Не разполагаме с никаква разузнавателна информация"

Тръмп също така заявил, че ако има клане в сирийската провинция Идлиб, САЩ ще бъдат много разгневени. Сирийската армия обстреля днес Идлиб, който е последната крепост на активен бунт срещу режима на Асад, като от Сирийския център за наблюдение на човешките права уточниха, че бунтовниците са взривили мост в очакване на настъплението на сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия.

"Това не може да бъде клане", подчерта Тръмп за Идлиб и добави: "Ако е клане, светът ще се ядоса много, а САЩ също ще се ядосат много."