Администрацията на американския президент Доналд Тръмп финализира плановете да разреши сондажите за петрол и газ в част от Национален природен резерват в Аляска, който е защитен от десетилетия, пише "Гардиън".

Бюрото за управление на територията ще предложи концесионни договори по същество по цялата крайбрежна равнина с площ 1,6 млн. акра, която включва места, където застрашените бели мечки имат бърлоги, а подвид на северните елени ги посещават за раждане на малките си.

Очаква се операциите по сондажите да бъдат проблематични за коренното население, голяма част от което разчита на лов и риболов за оцеляването си.

Контролираната от Демократическата партия Камара на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) само часове по-рано прие законодателство за защита на полярната област, но мнозинството на Републиканската партия в Сената (горната камара на Конгреса на САЩ) е малко вероятно да одобри законопроекта.

Изпълнителният директор на Лигата на дивата природа на Аляска Адам Колтън заяви, че "за никого не е изненада, че администрацията избра най-агресивната алтернатива за концесионни договори, като дори не се преструва, че става въпрос за сдържаност или сериозна защита".

"С поглед върху разработването на целостта на крехката крайбрежна равнина, администрацията препуска грубо над науката, заглушавайки инакомислието и изключвайки цели общности от коренното население", подчерта още Колтън.

В екологично чувствителният район на полярна Аляска действаше забрана за сондиране до промяна, направена от Конгреса в несвързан законопроект за данъците през 2017 г., която Колтън нарече "имитация на гласуване".

Бюрото за управление на територията публикува окончателната си оценка за въздействие върху околната среда за проекта и заяви, че той цели да започне даването на концесии до края на годината.

Бюрото изчислява, че извлеченият и изгорен петрол от района може да изхвърля в атмосферата еквивалента на между 0,7 млн. и 5 млн. метрични тона въглероден диоксид всяка година. В своя максимум това би било същото като приблизително още милион коли на пътя годишно.

В прегледите на проект на декларация за въздействие Американската служба за рибата и дивата природа посочва, че Бюрото за управление на територията подценявало въздействията върху климата на концесиите за сондиране за петрол.

Части от окончателното изявление на Бюрото за управление на територията предполагат - противно на научните доказателства, - че сегашното бързо затопляне на Земята е циклично, а не създадено от човека.

Учените по света обаче стигнаха до извода, че човешките действия, включително изгарянето на изкопаеми горива, са основният двигател на повишаването на световната температура с над 1 градус само за последните малко над 100 години индустриализация.