Американският президент Доналд Тръмп първоначално беше "обещаващ", докато не атакува сирийската военновъздушна база на 7 април, демонстрирайки, че Вашингтон не изпълнява обещанията си. Това коментира сирийският президент Башар ал Асад в интервю за руската англоезична агенция "Спутник".

"Ние се опитахме да видим нещо положително, казахме, че това, което този президент, Тръмп, каза, е обещаващо, определих го като обещаващо преди няколко месеца", изтъкнал Асад.

Асад обясни защо сирийската ПВО не е свалила американските крилати ракети

Асад обясни защо сирийската ПВО не е свалила американските крилати ракети

Били прекалено модерни за сирийската ПВО

Той отбелязал, че атаката с крилати ракети "Томахоук" от страна на САЩ по ВВС базата Ал Шайрат в провинция Идлиб доказвала, че "те казват нещо и правят нещо различно".

"Но всъщност не става въпрос за това, което обещават, защото всички знаем, че американските власти казват нещо и правят нещо различно, те никога не са изпълнявали обещанията си или думите си", подчертал Асад.

Сирийският държавен глава коментирал също, че Дамаск ще бъде готов да си сътрудничи с Тръмп, ако САЩ променят политиката си към Сирия. По думите му, към момента нямало никакви канали на сътрудничество между Дамаск и американската администрация.

Той обаче изтъкнал, че "ти трябва да се споразумяваш със САЩ като голяма страна, поне за да се въздържат от всякакви вредни последици. Не говоря само за Сирия. Когато те променят поведението си, ние сме готови, нямаме проблем".