Администрацията на Тръмп обмисля тясно определение за "пол" като биологично неизменимо състояние, определено от първичните полови белези при раждането, най-драстичните мерки в държавните усилия за отменяне на признаването и защитата на транссексуалните хора съгласно федералния закон за гражданските права, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Редица решения на администрацията на Обама разхлабват правната концепция за "пол" във федералните програми, включително в областта на образованието и здравеопазването, като признават пола като избор на индивида, а не като определение при раждането. 

Министерството на здравеопазването е в основата на усилията да се установи законово определение за "пол" съгласно дял IX, федерален закон за гражданските права, който забранява дискриминацията по полов признак в образователните програми, които получават държавна финансова помощ.

Твърди се, че ключовите правителствени агенции трябва да приемат изрично и единно определение за "пол", както е определено "на биологична основа, която е ясна, основана на науката, обективна и приложима". Предложената дефиниция би определила пола като мъжки или женски и всеки спор ще трябва да бъде изяснен чрез генетични тестове.

"Полът означава статусът на човек като мъж или жена на базата на неизменни биологични черти, които могат да бъдат идентифицирани след или дори преди раждането", се казва в доклада.

"Полът, посочен в удостоверението за раждане на дадено лице, както е издадено първоначално, представлява окончателно доказателство за пола на дадено лице, освен ако не бъде опровергано от последващи надеждни генетични доказателства", допълва докладът.

Нюйоркчани избират "Х" опция за неутрален пол на удостоверения за раждане

Нюйоркчани избират "Х" опция за неутрален пол на удостоверения за раждане

Три щата и Вашингтон разрешават шофьорска книжка с неутрален пол

Новото определение би премахнало по същество федералното признание за 1,4 милиона американци, които са избрали да се припознаят - хирургически или по друг начин - като пол, различен от този, с който са родени.

"Това отнема позицията, че това, което медицинската общност разбира за пациентите си - това, което хората разбират за себе си - няма значение, защото правителството не е съгласно", коментира Катрин Е. Ламон, ръководител на катедра "Граждански права" в администрацията на Обама.

Администрацията на Тръмп иска да забрани на транссексуални да служат в армията и законово оспорва защитата на гражданските права за групата, залегнала в закона за здравеопазването на нацията.

Няколко агенции са оттеглили политиките на Обама, които признават полова идентичност в училища, затвори и приюти за бездомни. Администрацията се опитва да премахне въпросите за половата идентичност от проучването за преброяване на населението през 2020 г. и националното проучване на възрастните граждани.

Департаментът по здравеопазване твърди, че понятието "пол" никога не е имало за цел да включва полова идентичност или дори хомосексуалност и че липсата на яснота е позволила на администрацията на Обама неправомерно да разшири защитата на гражданските права за хората които не трябва да ги имат.

"Кулминация на поредица от едностранни и често незаконни административни опити да се наложи ново определение за това, какво означава да бъдеш мъж или жена на една цялата нация", обяснява Роджър Северино, директор граждански права в министерството.

"Транссексуалните хора се страхуват. На всяка крачка, където администрацията има някакъв избор и право на глас, тя избира да обърне гръб на транссексуалните хора", коментира Сара Уорбелоу, юридически директор на кампанията за правата на човека, която настоява за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора.