Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа новите санкции, които се въвеждат заради руската намеса в американските избори, предадоха информационните агенции.

Санкциите включват замразяване на активи, ограничаване на достъпа до американски финансови институции, забрана за инвестиране в компании, замесени в атаката срещу изборния процес, съобщи Би Би Си с позоваване на съветника по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън.

По думите му, това е още една мярка за защита на САЩ от чуждестранна намеса в изборите и в политическия живот на страната като цяло.

Болтън уточнява, че в президентския указ не се назовава конкретна страна, тъй като заплахите за изборния процес "идват от редица източници".

Припомняме, президентът Тръмп нееднократно е отричал намесата на Русия в изборите. Той се опита да прехвърли върху Китай отговорността за атаката срещу изборния процес. Американските спецслужби обаче категорично заявиха, че няма данни за китайска намеса. Като цяло кибератаките, идващи от Китай, са свързани с промишлен шпионаж, не с политически кампании.

"Белият дом се стреми да установи нови норми в киберпространството. Това е първата стъпка за определяне на границите и нашият публичен отговор срещу злонамереното поведение." - коментира пред "Ройтерс" неназован служител на държавната администрация.

Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ реципрочно

Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ реципрочно

"Ще продължим да действаме спокойно и прагматично"