Нюйоркският съдия, председателстващ процеса за гражданска измама срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, го глоби с 5000 долара в петък за неспазване на заповед и го заплаши с евентуален затвор за бъдещи нарушения, съобщава АФП.

Съдия Артър Енгорон нареди на 77-годишния Тръмп да плати глобата в рамките на следващите 10 дни на Нюйоркския адвокатски фонд за защита на клиентите.

"Не се заблуждавайте: бъдещите нарушения, независимо дали са умишлени или неумишлени, ще подложат нарушителя на много по-строги санкции, пише той. Те могат да включват, но не се ограничават до по-строги финансови санкции, задържане на Доналд Тръмп за неуважение към съда и евентуално лишаване от свобода съгласно съдебния закон на Ню Йорк", добави съдията.

Тръмп обжалва по делото за бизнес измами

Тръмп обжалва по делото за бизнес измами

Според прокуратурата на Ню Йорк, семейство Тръмп е извршило имотни измами за милиарди

Енгорон издаде ограничена заповед на бившия президент на 3 октомври, след като той обиди главния служител на съдията в публикация в социалните медии на неговата платформа Truth Social.

Публикацията беше премахната същия ден, но съдията се оплака в подаването си в петък, че е останала на уебсайта на кампанията на Тръмп за изборите през 2024 в продължение на 17 дни, докато съдът не поиска в четвъртък да бъде премахната.

Адвокатите на му казаха, че нарушението на заповедта е "непреднамерено".

Припомняме, че това е само едно от делата срещу експрезидента. 

Тръмп, фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи сина са обвинени в делото в Ню Йорк за надуване на стойността на активите на недвижимите имоти на организацията Тръмп, за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Тръмп виновен и по второто дело за клевета на Е. Джийн Каръл

Тръмп виновен и по второто дело за клевета на Е. Джийн Каръл

Пореден удар за бившия президент

Той вече бе осъден и по делата на бившата журналистка И.Джийн Каръл за сексуално посегателство и клевета.