Американският президент Доналд Тръмп помилва 26 граждани в сряда, включително бившия ръководител на предизборния му щаб Пол Манафорт и бившия съветник Роджър Стоун. Изявлението беше разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Освен това присъдите за трима други лица бяха частично или изцяло заменени. Сред помилваните е и бащата на зетя на Тръмп и старши съветник на Тръмп Джаред Кушнер Чарлз. Чарлз Кушнър е осъден за фалшиви данъчни декларации.

Тръмп помилва бивши сътрудници

Тръмп помилва бивши сътрудници

Ходът бе очакван и идва седмици преди края на мандата му

Манафорт се присъедини към предизборния щаб на Тръмп през март 2016 г., оглави го през юни, но беше уволнен през август, след като Украйна го обвини в незаконно получаване на големи суми пари през 2007-2012 г. На 8 март 2019 г. съдът в Александрия, Вирджиния, осъди Манафорт на близо четири години затвор за данъчни и банкови нарушения и задържане на чуждестранни банкови сметки. На 13 март 2019 г. съд във Вашингтон го осъди на три години и шест месеца затвор за лъжесвидетелстване и неспазване на законите за лобизма. През май тази година Манафорт беше освободен от затвора в Пенсилвания поради пандемията. Позволено му е да изтърпи остатъка от присъдата си у дома.

CNN: Тръмп ще помилва масово

CNN: Тръмп ще помилва масово

Политика на Белия дом преди януари

Служители на специалния прокурор Робърт Мюлер, който разследваше руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ, обвиниха Роджър Стоун в опит да получи откраднат от хакери материал от "Уикилийкс", който може да навреди на съперничката на Тръмп Хилари Клинтън по време на предишната предизборна кампания.

 Разследват корупционна схема за помилване от президента на САЩ

Разследват корупционна схема за помилване от президента на САЩ

След разкритията за Джулиани и помилването на Флин

Доналд Тръмп помилва 15 души във вторник и намали частично или изцяло присъдите за още петима граждани. Сред помилваните е бившият съветник на Тръмп за предизборната кампания Джордж Пападопулос. Освен това списъкът включва холандски гражданин Алекс ван дер Зуан, който бе обвинен в лъжесвидетелстване като част от разследването от специалния прокурор Мюлер.