Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил мигрантите да бъдат стреляни в краката, за да бъдат забавени, след като са преминали южната граница. Това е станало по време на среща през март, на която той е призовал за затваряне на цялата границата между САЩ и Мексико, съобщава "Ню Йорк таймс".

Тръмп: До седмица започваме да гоним имигрантите

Тръмп: До седмица започваме да гоним имигрантите

Нова политика на САЩ

Позовавайки се на интервюта с повече от дузина служители на Белия дом и на администрацията, които са пряко замесени, изданието - в откъс от книгата "Гранични войни: Атаката на Тръмп срещу имиграцията отвътре" - съобщи, че Тръмп е лансирал идеята в края на това, което "Ню Йорк таймс" определя като "отчаяна седмица на президентски ярости".

Ала той също така е отстранил служители, които са му се противопоставили, идея, за която силно се е застъпвал съветникът в Белия дом Стивън Милър в стремежа си за по-голямо влияние върху имиграционната политика.

В срещата са участвали Милър, тогавашният министър на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, държавният секретар Майк Помпео, тогавашният шеф на митниците и охраната на границите Кевин Маклийнан, изпълняващият длъжността началник на администрацията в Белия дом Мик Мълвейни, президентският съветник и зет Джаред Кушнер и други високопоставени служители в администрацията.