Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди китайското ръководство, че не трябва да отлага търговските преговори с Вашингтон с надеждата, че демократите ще спечелят следващите президентски избори в САЩ, готови да направят отстъпки на Пекин, обясни той на страницата си в Туитър.

Тръмп се оплаква, че Китай не изпълнява обещанието си да увеличи покупките на селскостопански продукти като жест на добра воля за постигане на споразумение със САЩ за уреждане на търговския спор. "Моят екип преговаря с тях сега, но те в крайна сметка променят сделката в своя полза".

"Може би чакат нашите избори, за да видят дали ще получат един от онези демократични типове, като спящия Джо. Тогава те ще имат чудесна сделка, както направиха през последните 30 години и ще продължат да ограбват САЩ, дори повече и по-добре от преди", допълва Тръмп.

Тръмп предупреди китайското ръководство, че е уверен в победата си на президентските избори в САЩ през 2020 г. и че ако бъде преизбран администрацията му ще заеме много по-строга позиция в търговските преговори с КНР.

Китай и САЩ в продължение на няколко месеца водят преговори за уреждане на търговските спорове. Последният, 11-и кръг, се проведе през първата половина на май в американската столица, но след това диалогът спря.

На 10 май Вашингтон въведе допълнителни мита върху китайски продукти на стойност 200 милиарда долара. В началото на юни китайското правителство отговори с повече от 5 стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара.

Решението за възобновяване на консултациите бе взето по време на среща между Тръмп и Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака от 28 до 29 юни. Американският президент обеща да не въвежда нови мита върху стоки от Китай, както и да облекчи ограниченията върху дейностите на Huawei. В отговор Пекин изрази готовност да увеличи покупките на селскостопански продукти от САЩ.

"Китай загуби 5 милиона работни места и два милиона производствени работни места заради тарифите на Тръмп. Тръмп изненада и блокира Китай, а САЩ се справят чудесно"

САЩ и Китай подновяват търговските преговори за първи път от май

САЩ и Китай подновяват търговските преговори за първи път от май

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на търговията на САЩ Стивън Мнучин ще се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ