Обезглавеното тяло на екзекутирания чичо на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун е било показано на висши севернокорейски властници. Това е казал президентът на САЩ Доналд Тръмп пред автора на книга за американския президент, която съвсем скоро предстои да излезе, съобщава "Франс прес".

Джан Сон Тек, чичото на севернокорейския комунистически водач по брак и изключително влиятелна фигура в рамките на режима, беше убит за държавна измяна и корупция през 2013 г., което беше масово видяно като безмилостно утвърждаване на властта си от страна на Ким.

Ким "ми казва всичко. Каза ми всичко", е заявил Тръмп пред разследващия журналист от "Вашингтон пост" Боб Удуърд според новата му книга "Гняв".

"Той уби чичо си и той сложи тялото точно на стъпалата", казал Тръмп в очевидна препратка към сграда, използвана от висши властници.

главата беше отрязана, поставена на гърдите", добави той в откъси от книгата, видени от "Франс прес".

Северна Корея никога не е заявявала официално как е екзекутиран Джан, въпреки че в множество информации се казва, че е било използвано зенитно оръдие.

Разказът на Тръмп - очевидно замислен като демонстрация на близостта на връзката му с Ким - е първият висш властник, който споменава обезглавяването.

Ядрените преговори между Пхенян и Вашингтон са в застой след разпадането на срещата между двамата в Ханой миналата година във връзка с облекчаване на санкциите и това, от което Северна Корея би била готова да се откаже в замяна.

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите
на живо

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите

САЩ не са склонни да сключат сделка с КНДР

Севернокорейски представители заявиха, че са предложили да се "демонтират всички ядрени производствени мощности в района на Йонбьон", но според анализатори Пхенян има няколко други ядрени обекта.

Според книгата Тръмп е настоявал за отказ от пет обекта.

"Слушайте, един не помага и два не помагат и три не помагат и четири не помагат. Пет помагат", казал Тръмп.

Йонбьон е най-големият ядрен обект на Северна Корея, контрирал Ким според откъси от книгата. "Той е и най-старият ви", казал Тръмп на автора, че е отговорил.

Ким обаче не предложил допълнителни отстъпки, а Тръмп му казал: "Не си готов да сключиш сделка."

"Трябва да си тръгна", добавил той шокиращо за Ким.

Разпадането на срещата между двата се случи въпреки високите очаквания и от двете страни преди това, но според книгата Тръмп е продължил да настоява за пълно ядрено разоръжаване дори след изненадващата среща на двамата няколко месеца по-късно в Демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.

"За мен беше чест да прекрача във вашата страна", написал Тръмп в писмо до Ким два дни след срещата, когато стана първият действащ американски президент, стъпил на територията на Северна Корея.