Американският президент Доналд Тръмп оповестил на китайския си колега Си Цзинпин новината за ракетния удар, нанесен от САЩ по сирийска военновъздушна база, по време на десерта, когато вечеряли в имението на Тръмп във Флорида. Това обяви американският президент в интервю за любимата си телевизия Fox News.

"Седях на масата, свършихме с вечерята и пристъпихме към десерта", разказа Тръмп и продължи: "Сервираха ни парче шоколадова торта, най-доброто от тези, които съм виждал." По думите му, в този момент той получил "съобщение от генералите" за готовността за нанасяне на удар и той издал съответната заповед.

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

"Аз казах, че ние току-що сме изстреляли 59 ракети, те се движат към Сирия. Искам да знаете", описал Тръмп разговора си с китайския президент. Американският държавен глава пояснил, че не искал Си Цзинпин да научи за случилото се едва след срещата.

Говорейки за реакцията на китайския си колега, Тръмп отбелязал: "Той замълча за 10 секунди, а след това помоли преводача да повтори. Помислих си, че това едва ли е добър знак."

Според американския държавен глава Си Цзинпин обаче одобрил този ход и му казал, че тези мерки са допустими, "ако някой е толкова жесток", че използва химическо оръжие "срещу малки деца".