Американският президент Доналд Тръмп позволи възобновяването на приeмането на бежанци в САЩ съгласно нови, по-строги правила за проверяване, но е разпоредил гражданите на 11 страни, за които се смята, че представляват по-висок риск за американската национална сигурност, да бъдат изправени пред още по-засилен контрол от американските власти, съобщава "Асошиейтед прес".

Властите са отказали да уточнят 11-те страни, за които става въпрос, но посочиха, че кандидатурите на бежанци от тези страни ще бъдат преценявани случай по случай.

Върховният съд отряза Хавай за забранителния списък на Тръмп

Върховният съд отряза Хавай за забранителния списък на Тръмп

По-рано други инстанции спряха президентския указ

Тръмп издаде новия си указ за проверка на бежанците вчера, след като 4-месечната забрана на администрацията за приемане на бежанци изтече. Указът нарежда на федералните агенции да възобновят обработката на кандидатите за убежище, което Тръмп спря малко след като встъпи в длъжност.

Новите процедури за "засилено проучване" на всички бежанци включват такива мерки като събиране на допълнителна биографична и друга информация, за да се определи по-добре дали бежанците са честни относно статута си; подобряване на обмена на информация между агенциите; изпращане на служители за откриване на измами на определени места в чужбина; обучени проверяващи, за да се премахнат измамите и лъжите от страна на кандидати за убежище.

Бежанците вече срещат големи спънки, като чакането за получаване на картбланш от американските власти може да продължи с години. Допълнителните проверки вероятно ще удължат чакането.

"Сигурността на американския народ е най-важният приоритет на тази администрация, като тези подобрени мерки за проверка са от съществено значение за американската сигурност", изтъкна секретарят по вътрешната сигурност Илейн Дюк, допълвайки: "Тези нови, стандартизирани мерки за проверка осигуряват възможност на САЩ да приветстват нуждаещите се в нашата страна, докато осигуряват по-безопасна и по-сигурна родина."

Дженифър Сим, който е старши вицепрезидент на американските програми към помощната група на Международния спасителен комитет, заяви преди обявяването на новия указ на Тръмп, че тя е разтревожена, че новите процедури за проверка ще забавят с месеци или дори с години най-неотложните случаи на бежанци. По думите ѝ, по-голямата част от тези казуси включват жени и деца, намиращи се в ужасни обстоятелства и които се нуждаят от постоянно и доказано решение за презаселване.

"В един свят, изправен пред брутални и продължителни конфликти като в Сирия, или нови нива на разселване и невъобразимо насилие срещу мюсюлманите рохинги - този момент е тест за хуманността на света, моралното лидерство и способността да се учим от ужасите на миналото", подчерта Дженифър Сим.

Дори и с премахването на забраната за бежанци, приемът на кандидати за убежище в САЩ се очаква да бъдат значително по-малък в сравнение с последните години.

През миналия месец Тръмп сложи таван за прием до 45 хил. бежанци годишно, което е значително намаление от предишния лимит от 110 хил. бежанци, въведен преди година от бившия президент Барак Обама. Реалният брой допуснати бежанци в САЩ през тази година може да бъде по-малък от 45 хил. души, тъй като горната граница е максимална, а не минимална.

Съд в Хавай частично отмени забраната за пътуване на Тръмп

Съд в Хавай частично отмени забраната за пътуване на Тръмп

От Иран, Сирия, Судан, Либия, Йемен и Сомалия