Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи рядка критика към двама от най-непоклатимите си приближени, държавния секретар Майк Помпео и главния прокурор Уилям Бар, по-малко от месец преди президентските избори.

В телефонно интервю за Fox News Тръмп, който беше принуден да спре предизборната си кампания заради заразяване с новия коронавирус (COVID-19), поиска от двамата членове на кабинета да предприемат действия по отношение на предишната администрация на Барак Обама.

Тръмп настоя, че Помпео трябва да намери начин да публикува имейли от Хилари Клинтън, кандидат за президент на Демократическата партия през 2016 г., дългогодишна кауза за Републиканската партия, която атакува използването от нейна страна на личната ѝ поща за служебна кореспонденция, докато беше държавен секретар.

"Те са в Държавния департамент, но Майк Помпео не успя да ги покаже, което всъщност е много тъжно", подчерта Тръмп.

"Не съм доволен от него поради тази причина", изтъкна той и допълни: "Той управлява Държавния департамент - ти ги покажи."

Досега Помпео беше един от малкото помощници, които никога не са се противили на променчивия откъм настроения Тръмп, който безмилостно критикува предшествениците както на Помпео, така и на Бар, след като ги уволни.

По ирония на съдбата Помпео си спечели политическа популярност заради острия си тон при разпитването на Клинтън, когато беше конгресмен, разследващ кръвопролитната атака срещу американското консулство в либийския град Бенгази през 2012 година.

Тръмп, който изостава доста в социологическите проучвания спрямо бившия вицепрезидент Джо Байдън, настоява Бар да преследва членовете на администрацията на Обама за разследването на връзката на предизборния му щаб с Русия.

"За да бъда честен, Уилям Бар или ще се превърне в най-великия главен прокурор в историята на страната, или ще изпадне в много тъжна ситуация", предупреди Тръмп. "Искам да кажа, ще бъда честен с вас, той разполага с цялата информация, от която се нуждае", каза той за обвиненията. 

Тръмп лансира конспиративна теория, че администрацията на Обама е работила, за да му попречи чрез действия, включително разследването на руската "измама".

Разследването на бившия директор на ФБР Робърт Мюлър установи, че Русия се е опитала да подкрепи Тръмп в предизборната кампания.

Мюлър предостави значителни доказателства, че сътрудниците на Тръмп са координирали, сътрудничили, насърчавали или подкрепяли намесата на Русия. Но разследващият каза, че няма достатъчно доказателства, за да обвини всеки член на предизборния щаб на Тръмп в заговор.

Първият съветник на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за разговори с руския посланик в САЩ.

Бар, макар да не вижда основания да обвинява служители от администрацията на Обама за разследването за Русия, е отявлен защитник на президента.

Бар беше ключова фигура в насилственото разгонване на протестиращи срещу расизма пред Белия дом, преди Тръмп да се снима пред близка църква.