Любителите на астрономията бяха сащисани, след като американския президент Доналд Тръмп обяви, че Луната е част от Марс.

В публикация в любимата си социална мрежа "Туитър", очевидно коментирайки космическата политика на собствената си администрация, държавният глава на САЩ написа: "За всички пари, които харчим, НАСА НЕ трябва да говори за стъпване на Луната - направихме го преди 50 години."

Той добави: "Те трябва да се съсредоточат върху много по-големите неща, които правим, включително Марс (част от който е Луната), отбраната и науката!"

Изказването на Тръмп шокира много космически ентусиасти, защото Луната традиционно не се разглежда като част от Марс.

Водещата теория е, че сблъсък преди много години между Земята и обект с размерите на планета е довел до отломки, които в края на краищата са се превърнали в Луната. Средно Марс се намира на около 225 млн. километра от Луната. НАСА засега не е отговорила на въпрос на британското издание "Гардиън" за това дали Луната е част от Марс.

Независимо дали Луната е част от Марс (това не е така), изявлението на Тръмп е двойно изненадващо, като се има предвид предишния му ентусиазъм за пътуване до Луната. Неговите критики към НАСА за "говоренето за отиване на Луната" дойде само три седмици, след като Тръмп подкрепи идеята за посещение на Луната.