Няколко американски медии съобщават, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да замени държавния секретар Рекс Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпео.

Според информациите промяната може да се осъществи през следващите няколко седмици, като специалната служба ще бъде оглавена от сенатор Том Котън. Всичко това било част от плана, разработен от началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели.

Информациите за рокадата идват, след като NBC написа през октомври, че Тилърсън обмисля да напусне поста и на фона на нарастващото напрежение между бившия изпълнителен директор на петролната корпорация Exxon Mobil и главнокомандващия на САЩ (Тръмп).

Котън, който в момента е най-младият американски сенатор и който е републиканец от щата Арканзас, е част от Сената от януари 2015 г. насам. Той е ключов съюзник на Тръмп по въпросите на националната сигурност. Котън е дал знак, че ще приеме да стане шеф на ЦРУ, ако му бъде предложено.

Засега не е ясно дали Тръмп е дал окончателно одобрение на плана, но се твърди, че той се е озлобил към Тилърсън и като цяло е готов да направи промяна в Държавния департамент.

По-късно от Белия дом коментираха във връзка с горните информации, че Рекс Тилърсън "продължава да ръководи Държавния департамент".