Американският президент Доналд Тръмп смята, че папа Франциск е "страхотен", а кралското посрещане, което му устроиха в Саудитска Арабия, било "отвъд всичко, което някой някога е виждал", съобщава "Ройтерс".

Тръмп не обели дума за проблемите с правата на човека в Саудитска Арабия

Тръмп не обели дума за проблемите с правата на човека в Саудитска Арабия

Дъщеря му Иванка пък приветства напредъка в правата на жените

Споделяйки по време на посещението си в Брюксел досегашните си впечатления от своята първа обиколка в чужбина в типичния си хиперболичен стил, посещението на американския президент имаше за първоначална цел отчасти да увери съюзниците, че Вашингтон е все още надежден партньор при управлението на бившия предприемач в сферата на недвижимите имоти и телевизионна риалити звезда.

Запитан от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при започването на разговорите им пред камерите дали е уморен, 70-годишният Тръмп заяви, че е посетил много страни, много лидери, "някои велики лидери".

Подтикнат от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който нарече снимки от посещението му в Саудитска Арабия "пищни", Тръмп отвърнал: "Беше много зрелищно. Не мисля, че е имало някога нещо подобно. Смятам, че това беше отвъд всичко, което някой някога е виждал."

По време на посрещането от саудитския крал Салман в Рияд в събота, домакините бяха устроили забавление за двамата лидери, състоящо се в мъже, носещи мечове в традиционни роби, танцуващи пред тях.

След това Тръмп посети Израел, където се срещна с лидерите на страната, както и с палестинските лидери, а вчера беше в Рим за среща с италианското правителство и папа Франциск за първи път.

"Отидохме при папата", каза Тръмп на Туск и Юнкер, добавяйки: "Много впечатляващо. Папата е страхотен."

Тръмп се срещна с Папата

Тръмп се срещна с Папата

"Тръгвам си от Ватикана, по-решителен от всякога да се боря за МИР в нашия свят", коментира Тръмп