Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп търси бързи начини да оттегли САЩ от световното споразумение за борба с климатичните промени. Това е разкрил източник от неговия екип по приемането на властта, като с това се противопоставя на широката глобална подкрепа за плана за намаляване на емисиите на парникови газове, отбелязва "Ройтерс".

След победата на Тръмп на президентските избори, различни страни - от Китай до малки островни държави, потвърдиха подкрепата си за споразумението от Париж, сключено в края на 2015 г., по време на преговорите относно климатичните промени, в които вземат участие около 200 държави, в мароканския град Маракеш.

Тръмп нарече глобалното затопляне "измама" и обеща да се откаже от Парижкото споразумение, което категорично беше подкрепено от отиващия си американски президент Барак Обама.

Съветниците на Тръмп обмислят начини да заобиколят теоретичната 4-годишна процедура за напускането на споразумението, посочва източникът, който работи за екипа на Тръмп по темите международна енергийна политика и климатична политика.

"Беше безразсъдно споразумението от Париж да влезе в сила преди изборите", изтъкнал източникът пред "Ройтерс", като е пожелал да остане анонимен.

Парижкото споразумение спечели достатъчно подкрепа, за да влезе в сила, на 4 ноември, 4 дни преди изборите в САЩ.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви в неделя в Нова Зеландия, че администрацията на Обама ще направи всичко, което е по силите ѝ, за завършването на Парижкото споразумение преди Тръмп да встъпи в длъжност.

В договора има клауза, че всяка една страна, която иска да се оттегли след подписването, трябва да чака 4 години. На теория най-ранната дата за напускане би била 4 ноември 2020 г., около времето на следващите американски президентски избори.