Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп оттегли централната част от заведеното от него дело с цел спиране на удостоверяването на изборните резултати в щата Пенсилвания, където демократът Джо Байдън победи Тръмп, което беше решаващо за спечелването на битката за Белия дом, съобщава "Гардиън".

Преди изслушването по делото утре, щабът на Тръмп се отказа от твърдението, че 682 479 бюлетини, изпратени по пощата, са незаконно обработени, без негови представители да наблюдават процеса.

Тръмп отрече да е признавал победата на Байдън

Тръмп отрече да е признавал победата на Байдън

Заяви, че нищо не е признавал и че предстои дълъг път...

Ограничените претенциите по делото, заведено във федералния съд вчера, поддържат целта да се блокира Пенсилвания от заверяване на победата на Байдън в щата, а също така поддържат твърдението си, че избирателите на Демократическата партия са били третирани по-благосклонно от избирателите на Републиканската партия.

"Асошиейтед прес" на 7 ноември обяви бившия вицепрезидент Джо Байдън за победител в президентските избори, след като определи, че оставащите за преброяване бюлетини в Пенсилвания няма да позволят на Тръмп да навакса изоставането си. Тръмп отказа да признае загуба.

Останалата част от иска в съдебното дело е центрирана върху дисквалифициращи бюлетини, подадени от гласоподаватели, които са получили възможност да поправят бюлетини, изпратени по пощата, които иначе е щяло да бъдат отчетени като невалидни по технически причини.

Тръмп оспорва вота в Джорджия

Тръмп оспорва вота в Джорджия

Щатът държи ключови гласове за Белия дом

В съдебното дело се твърди, че "контролирани от демократите окръзи" са нарушили закона, като са идентифицирали бюлетини по пощата преди изборния ден, които са имали дефекти - като липса на вътрешен "плик за секретност" или липса на подпис на избирателя на външния плик - за да може избирателят да може го поправи и се увери, че гласът му ще бъде отчетен, действие, което е наречено "излекуване".

Контролирани от републиканците окръзи "спазваха закона и не предоставиха известие и процес на излекуване, лишавайки правото на мнозина", се изтъква в съдебното дело, заведено от щаба на Тръмп.

Клиф Ливайн, адвокат, представляващ Националния комитет на Демократическата партия, който се опитва да се намеси, заяви, че не е ясно колко гласоподаватели са получили шанса да поправят бюлетината си. Но според него броят е минимален и със сигурност по-малък от разликата между Тръмп и Байдън - почти 70 000 гласа. "Числата дори не са близо до разликата между двамата кандидати, дори не са близки", подчерта Ливайн.

Тръмп отново нападна демократите, искат да фалшифицират вота

Тръмп отново нападна демократите, искат да фалшифицират вота

"Туитър" маркира поредна негова публикация за вота

Във всеки случай в щатското законодателство няма разпоредба, която да пречи на окръзите да помагат на избирателите да оправят бюлетина, която съдържа технически недостатък. Ливайн настоя, че делото не съдържало твърдения, че някой е гласувал незаконно.

"Те наистина би трябвало да съдят окръзите, които не са позволили на избирателите да правят корекции", отбеляза Ливайн и допълни: "Целта трябва да е да се гарантира, че всеки глас е преброен."

Държавният секретар на Пенсилвания Кати Буквар, която е демократ и най-високопоставеният служител в щата във връзка с изборите, отговори в съда вчера, като поиска съдията да прекрати делото. Щатските съдилища са подходящата юрисдикция на субекта, а съдебното дело не съдържа "правдоподобен иск за облекчение на която и да е правна теория", пишат адвокатите на щата.

Съобщава се за повече от 2,6 млн. бюлетини по пощата, получени от окръзите, а от щатски или окръжни длъжностни лица, отговарящи за изборите, или прокурори не са докладвани измами или проблеми с точността.

Основна тема на Тръмп и неговите поддръжници беше твърдението им, че Филаделфия - демократичен бастион в Пенсилвания, където Тръмп загуби тежко - не е позволила на представителите на щаба на Тръмп да наблюдават бюлетините, изпратени по пощата.

Адвокати на Републиканската партия обаче признаха в отделно съдебно производство във федералния съд, че техните наблюдатели са имали достъп до броенето на бюлетините по пощата във Филаделфия. Администрацията на губернатора Том Улф заяви, че наблюдатели на бюлетините от всички партии са имали достъп до целия процес и че "всякакви други намеци са лъжа".

Съветник на Тръмп: Спечелихме изборите и се подготвяме за втори мандат

Съветник на Тръмп: Спечелихме изборите и се подготвяме за втори мандат

Голяма адвокатска кантора се е оттеглила от заведен от кампанията на Тръмп съдебен случай