Американският президент Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър", че Русия и Китай играят игрички, девалвирайки валутите си, докато САЩ продължават да повишават лихвените проценти.

"Русия и Китай играят играта "Девалвация на валутата", докато САЩ продължават да повишават лихвените проценти. Това е неприемливо!", отсече американският държавен глава.

Експерти коментират, че не разбират защо Тръмп се опитва да обвързва американските лихвени проценти с курса на валутите на Русия и Китай. Допълва се, че Русия е увеличила покупката на чуждестранни валути през тази година, но причината, поради която рублата се срина напоследък, е заради санкциите на САЩ.

Рублата продължава да няма дъно

Рублата продължава да няма дъно

Невиждано поевтиняване от повече от две години

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия разглежда санкциите на САЩ като форма на нечестна конкуренция и всеки неин отговор ще бъде в съответствие с интересите на Русия.

"Стремежът за санкции срещу Русия се превръща във фикс идея. Ние все още смятаме тези санкции за незаконни... и сме убедени, че всеки икономист може да види открити опити за изтласкване на руски компании от световните пазари", изтъкна Песков.

"Това не е нищо повече от международно заграбване на активи", добави той.