Руската рубла поевтиня още повече през днешния ден, достигайки най-ниските си равнища от 2016 година насам, докато страховете от засиленото геополитическо напрежение със Запада и новите санкции на САЩ срещу Русия засенчиха по-високите цени на петрола, отбелязва "Ройтерс".

Руският пазар остава в режим на масирана разпродажба, която започна в петък, след като САЩ наложиха нови санкции срещу руски компании, изтъкнати олигарси и държавни служители.

64,77 рубли за един американски долар удари руската валута на борсата в Москва, което е най-слабото ѝ равнище от 1 декември 2016 г., като загуби 11 процента от стойността си в няколкото дни, откакто бяха наложени новите санкции.

Невиждан от 2 години срив на рублата спрямо еврото

Невиждан от 2 години срив на рублата спрямо еврото

Спрямо долара сривът е невиждан от 7 декември 2016 г.

Въпреки че фундаментални фактори като състоянието на руската икономика и макроикономическите политики останаха непроменени, рискът от бягство от руски активи се увеличи през последните няколко дни.

Пазарът сега внимателно наблюдава как Москва ще реагира на последните американски санкции. Официалната реакция на Русия досега беше безмълвна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира вчера, че не е уместно да се вземат прибързани контрамерки, като подчерта, че разпродажбите на пазара били задвижвани от емоции и щели да бъдат последвани от корекция.

В очевиден знак, че сривът на рублата е предизвикал притеснения у руските власти, финансовото министерство не е закупило никаква чужда валута за резервите си в понеделник, показаха данните на Руската централна банка в сряда.

По отношение на еврото рублата поевтиня с 1,4 процента до 78,94 рубли за едно евро, след като за кратко премина психологическата граница от 80 рубли за евро, равнище, последно достигано през март 2016 г.

"Макроикономическите показатели показват, че рублата е много подценена", изтъкват от брокерската къща "Откритие".