Американският президент Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър", че знае самоличността на новия главатар на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

По-рано терористичната групировка потвърди смъртта на дългогодишния си главатар Абу Бакр ал Багдади и определи за негов наследник Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши.

През октомври Доналд Тръмп обяви, че Багдади е бил убит в Сирия по време на специална операция на американски войници. Според американския държавен глава терорист номер едно е бил следен от Пентагона от доста време, преди да са настъпили условията за неговото ликвидиране.

Командването на САЩ е имало добре поставен информатор в рамките на ДАЕШ, и подробното му познаване на движението на Багдади през Сирия, както и разположението на помещението в скривалището му, са били критични за успеха на операцията.

Главатарят на терористите направи първата си медийна изява през 2014 г., когато се обяви за халиф. Оттогава се появяваха множество информации, в които се твърдеше, че Багдади е бил убит.