Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща в петък да извърши масови депортации на хаитянски имигранти от град Спрингфийлд в щата Охайо, въпреки че мнозинството от тях са в САЩ законно, съобщава "Ройтерс".

Градът от дни се оказа в центъра на вихъра на социалните медии заради фалшиви твърдения, че пристигащите от Хаити ядат домашни любимци.

"Ще направим големи депортации в Спрингфийлд, Охайо", каза Тръмп на пресконференция в своя голф курорт близо до Лос Анджелис.

По-голямата част от 15 000 хаитяни в Спрингфийлд са там законно. Обещанието на Тръмп обикновено се отнася за тези, които са в страната незаконно.

САЩ ще продължат да депортират хаитяни, докато евакуират своите граждани

САЩ ще продължат да депортират хаитяни, докато евакуират своите граждани

На фона на влошаващите се гангстерски войни

Тръмп не повтори твърдението, което направи по време на президентския дебат във вторник с демократа Камала Харис, че имигрантите ядат кучета и котки - забележки, с които след това си спечели много подигравки.

Две основни училища бяха евакуирани и едно средно училище в Спрингфийлд беше затворено в петък, след като анонимни бомбени заплахи бяха отправени към общността за втори пореден ден, според ABC News.

В Белия дом президентът Джо Байдън призова атаките срещу хаитянската общност да спрат.

"Просто е грешно. Няма място в Америка. Това трябва да спре - това, което той прави. Трябва да спре", каза Байдън.

Администрацията на Байдън разшири временния защитен статут на стотици хиляди хаитяни в Съединените щати през юни, програма от десетилетия, която защитава законните имигранти от депортиране и им дава разрешителни за работа. Войните на банди в Хаити разселиха над половин милион души и близо пет милиона са изправени пред сериозна продоволствена несигурност.

Тръмп цитира напрежението в Спрингфийлд като друг пример за необходимостта от твърда имиграционна политика. Притокът на хаитяни даде тласък на икономиката, но също така напрегна социалните служби.

Лидери на хаитянската общност в Съединените щати заявиха, че забележките на републиканския кандидат могат да изложат животи на риск и допълнително да разпалят напрежението в Спрингфийлд.

Германия се подигра на Тръмп: "Не ядем котки и кучета"

Германия се подигра на Тръмп: "Не ядем котки и кучета"

Германското външно министерство оспори критиките му към германската енергийна политика

"Имаме нужда от помощ, а не от омраза", каза кметът на Спрингфийлд Роб Рю пред ABC News.