Белият дом включи "края на COVID-19 пандемията" в списък с постиженията на президента Доналд Тръмп, информира Business Insider.

Пандемията не е приключила, най-малкото в САЩ, където новозаразените достигнаха рекордни нива през уикенда.

Твърдението беше направено в прессъобщение на Службата за наука и технологии на Белия домк. Прессъобщението придружава 62-страничен доклад с научни върхови постижения по време на президентството на Тръмп.

Коронавирус: САЩ отчетоха близо 500 000 новозаразени за 7 дни

Коронавирус: САЩ отчетоха близо 500 000 новозаразени за 7 дни

Белият дом добави към списъка с постиженията тази година

В деня на изпращане на прессъобщението e имало малко над 73 000 новозаразени с коронавируса, става ясно от данните на Университета "Джонс Хопкинс", както и 985 починали. На 24 октомври бяха регистрирани рекордно количество заразени от началото на епидемията в САЩ.

Business Insider са се обърнали към Белия дом, за да попитат на какво основание е направено твърдението за край на пандемията, но все още не са получили отговор.

Твърдението не е било повторено в пълния доклад, до който от Business Insider са се добрали.

Твърдението е нов, екстремен пример в поредица от неточни изявления за пандемията от страна на администрацията на Тръмп.

Тръмп направи подобни твърдения крайъгълен камък в предизборната си реторика, твърдейки многократно, че САЩ "започват да се справят" по отношение на коронавируса, въпреки данните.

В понеделник той написа в "Туитър", че високият брой заразени били част от "Заговор на генериращи фалшиви новини медии" и е толкова висок само заради увеличеното тестване. Новозаразените обаче са се увеличили много по-бързо от тестването от началото на октомври.

Новото твърдение добавя към опитите на президента да омаловажи пандемията. Тръмп насаме е казал на журналиста Боб Удуърд, че отдавна е наясно колко опасен е COVID-19, но се опитва да минимизира това публично.