Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че обмисля да покани руския си колега Владимир Путин на следващата среща на Г-7, която ще се проведе в САЩ, съобщава "Спутник".

Наистина е възможно, заяви той в Биариц.

От своя страна говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, потвърди, че Кремъл ще обмисли поканата, ако такава действително й бъде отправена.

Президентът Путин вече обяви на пресконференция, че ако Русия получи покана, тя непременно ще бъде обмислена, посочи Песков.

Туск иска Украйна, а не Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

Туск иска Украйна, а не Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

Той е против възстановяването на формата Г-8 с Москва

Тази седмица Тръмп прие предложението на френския си колега Еманюел Макрон Русия да бъде поканена да участва в срещата на Г-7 през 2020 г., която ще се проведе в САЩ.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че Русия смята за полезен всеки контакт със страните членки на Г-7 и не изключи възможността за подновяване на формата Г-8. Същевременно Кремъл подчерта, че завръщането й към Г-7 само по себе си не е цел на Русия.

Русия започна да участва в срещите на Г-7 (Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Япония и САЩ) в следата на 90-те години, а през 2002 г. влезе като пълноправен член, като групата беше преименувана на Г-8.

Участието на Русия беше прекратено от останалите седем страни членки през 2014 г. заради напрежението, породено от кризата в Украйна и анексирането на Крим от Москва.

ЕС против завръщането на Русия в Г-8

ЕС против завръщането на Русия в Г-8

Предложение за завръщане би било "контрапродуктивно" и "признак за слабост"