Американският президент отново се развихри в "Туитър", като разкритикува остро демократите за това, че привилегировали имигрантите за сметка на американските граждани, имайки предвид продължаващото спиране на работата на американското правителство.

Сенатът на САЩ близо до споразумение за излизане от правителствената криза

Сенатът на САЩ близо до споразумение за излизане от правителствената криза

Гласуването е запланувано за 10,00 часа местно време

"Демократите отказват услуги и сигурност на гражданите в полза на услугите и сигурността на хората, които не са (американски) граждани. Не е добре!", написа Тръмп.

Американският държавен глава продължи да обвинява демократите за затварянето на правителството "в интерес на техния крайноляв електорат. Те не искат да го правят, но са безсилни", добави той.

Спирането на работата на правителството, първото от октомври 2013 г., беше причинено от провала на преговорите между демократите и републиканците относно финансирането на правителството в рамките на следващия месец.

Демократите настояха, че решението, което би осигурило закрила за т. нар. "мечтатели" (имигранти, доведени в САЩ като деца), трябва да бъде част от закона за краткосрочно финансиране на правителството, възглед, срещу който категорично се противопоставиха от Републиканската партия и Тръмп.

Заради разделенията между двете партии по въпросите на имиграцията, Сенатът на САЩ не успя да постигне мнозинство от 60 гласа, за да удължи финансирането на правителството с още четири седмици, което доведе до спирането на работата на правителството няколко часа по-късно.

Ново гласуване в Сената обаче е насрочено за по-късно днес, като републиканците се надяват да приемат законопроекта за разходите и да възстановят работата на правителствените учреждения.