Американският президент Доналд Тръмп обяви, че работата му в Белия дом се оценявала с несправедлив двоен стандарт, който позволил на критиците да го атакуват заради обещанията му за по-топли отношения с Русия, докато неговият предшественик Барак Обама сключвал сделки с Иран, дългогодишен враг на САЩ.

"Не познавам Путин, нямам бизнес в Русия, а хейтърите полудяват - обаче Обама може да сключва сделка с Иран, номер едно в тероризма, няма проблем!", написа Тръмп в профила си в "Туитър" тази сутрин тамошно време.

По време на предизборната си кампания, преходния период и сега като президент Тръмп многократно обеща да подобри отношенията между САЩ и Русия, отношения, които Обама и държавниият му секретар през първия мандат, Хилари Клинтън, напразно се опитваха да променят. Вместо това те се влошиха след анексирането на Крим от Русия и военната ѝ намеса в Източна Украйна.

Тръмп заяви, че ще обмисли отмяна на санкциите, наложени срещу Русия, за да бъде наказана за агресивното ѝ поведение към Украйна, вероятно в замяна на намаляване на ядрените оръжия.