Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля предложение, което може да доведе до потенциално обявяване на мощната Ислямска революционна гвардия на Иран за терористична организация. Това са разкрили американски официални представители, запознати с въпроса, пред "Ройтерс".

Източниците са заявили, че няколко американски правителствени агенции са били консултирани за подобно предложение, което ако бъде приложено, ще добави към мерките, които САЩ вече наложиха спрямо физически и юридически лица, свързани с Ислямската революционна гвардия на Иран.

Революционната гвардия е най-мощната сила за сигурност в Иран, която също така контролира големи дялове от иранската икономика и има огромно влияние върху политическата система на страната.

"Ройтерс" не са видели копие от предложението, което може да дойде под формата на президентски указ, разпореждайки на Държавния департамент да обмисли посочването на Иранската революционна гвардия като терористична групировка. Не е ясно дали Тръмп би подписал подобен указ.

Белият дом не е коментирал темата. Иран отрича каквото и да е участие в тероризъм.

Няколко проекта за укази по други теми циркулираха сред американски правителствени агенции, само за да бъдат отхвърлени и отложени от администрацията на Тръмп. През миналата седмица стана известно, че американските власти са обсъждали дали да обявят египетските ислямисти от "Мюсюлманско братство" за терористична организация, но това решение изглежда е отложено за неопределено време.

Посочването за Иранската революционна гвардия като терористична групировка може да има потенциално дестабилизиращи ефекти, включително допълнително разпалване на регионални конфликти, в които САЩ и регионалните врагове обвиняват Иран, че се намесва. Иран отхвърля тези твърдения.