Президентът на САЩ Доналд Тръмп изгражда нов световен ред, поддържан от американското лидерство и демокрация, и ще ръководи "възстановяването на либералния ред сред страните" с помощта на други демокрации.

Това обяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от световните осведомителни агенции, като обвини Иран и Китай за нестабилността в света.

Според Помпео когато са нарушени договорите, нарушителите трябва да бъдат "конфронтирани, а договорите трябва да бъдат поправени или изоставени".

"В най-добрите традиции на нашата велика демокрация, ние обединяваме благородните страни, за да изградим нов либерален ред, който предотвратява войната и постига по-голям просперитет", подчерта Помпео във външнополитическа реч.

"При управлението на президента Тръмп ние не изоставяме международното лидерство или нашите приятели в международната система", допълни първият дипломат на САЩ. 

Помпео също така отбелязал, че нищо не може да замести националната държава като гарант на демократичните свободи и националните интереси.

Той разкритикува Иран и Китай, отхвърляйки твърденията, че Вашингтон действа едностранно.  

"Дори нашите европейски приятели понякога казват, че не действаме в интерес на свободния свят. Това е просто погрешно", уверил Майк Помпео, допълвайки: "Ние действаме, за да запазим, защитим и развием един отворен, справедлив, прозрачен и свободен свят на суверенни страни. Този проект ще изисква реално, не престорено, възстановянане на либералния ред сред страните. Това ще изисква самоуверена Америка и лидерство не само от моята страна, а от демокрациите по целия свят." 

Държавният секретар на САЩ понастоящем е в белгийската столица Брюксел, като присъства на срещата на външните министри на страните членки на НАТО, която има за цел да обсъди основните предизвикателства пред сигурността, пред които е изправен Алиансът, включително положението в Близкия изток и Северна Африка, както и Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег.

В Брюксел Помпео се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и белгийския премиер Шарл Мишел, като е обсъдил двустранното сътрудничество по важни въпроси, включително неразпространението на ядрените оръжия.