Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдавна презира вятърната енергия. Той многократно е обвинявал вятърните турбини, че убиват птици (което те правят с по-нисък темп от други енергийни източници) и за предполагаемо причиняване на спиране на тока, когато вятърът спре да духа (всъщност електрическите мрежи, използващи смесени източници на енергия и акумулаторните батерии решиха този проблем).

Снощи в реч пред конгресмени републиканци Тръмп настоял, че вятърните турбини причиняват рак. "Казват, че шумът причинява рак", изтъкнал държавният глава на САЩ, съобщава американското издание Intelligencer.

Експертите обаче са единодушни, че вятърните турбини не причиняват рак. Някои хора обвиняват шума като причина за различни други заболявания, но тези обвинения имат нищожна научна валидност. Ракът не се причинява от каквито и да било шумове.

Източникът на енергия, който причинява множество здравословни проблеми, включително рак, са въглищата, които са изключително мръсно гориво, което Тръмп обича и се опитва да подпомага по всякакъв начин, но почти без успех. Освен че производството на енергия от въглища е по-скъпо от други източници на енергия, а освен огромните странични ефекти от замърсяването на въздуха, въглищата също така отделят газове с парников ефект в големи количества. Макар че това, разбира се, е друг аспект на науката, който Тръмп отхвърля.

В същата реч Тръмп призовал настоятелно съпартийците си от Републиканската партия: "Хей, трябва сте малко по-параноични, отколкото сте. Трябва да сме по-внимателни, защото не ми харесва начинът, по който се отчитат гласовете."

Тръмп подкрепя големите страхове във връзка със систематичните изборни измами на Демократическата партия, убеждение - подобно на скептицизма към науката за климата, - което е изключително често срещано в партията му.

Влечението на републиканците към ексцентрични псевдонаучни твърдения помага да се обясни, защо съпартийците на Тръмп не са се разбягали с писъци от стаята в екзистенциален ужас, когато са чули най-овластеният човек на света да твърди, че шумът от вятърните турбини причинява рак.

Дългогодишният сенатор от Републиканската парти Чък Грасли коментира, че коментарите на Тръмп са "идиотски" и настоя президентът да спре да ругае вятърната енергия.

"Доста просто. Иска ми се служителите му да му кажат, че съм баща, а вече и дядо на данъчните облекчения за вятърната енергия. Не мисля, че той го знае, или не мисля, че би направил тези коментари, които не са съвсем уместни" каза Грасли.