Бившият президент на САЩ и фаворит на републиканците за номинация Доналд Тръмп спечели партийните събрания в щата Мисури, съобщава АП.

Така той се приближава все по-близо до официалната си победа.

Щатът Айдахо също проведе гласуване в събота. Резултатите се очакват по-късно в събота.

Уточнява се, че в тези щати се провеждат събрания, а не първични избори. Те ограничават избирателната активност, като изискват участниците да пристигнат в определено време и обикновено да останат за определен период.

Спецификата им варира в различните щати, но те обикновено включват изслушване на речи и след това гласуване.

Припоммняме, че Тръмп спечели всички подобни избори за номиниране на републиканците от началото на годината. Той ще се изправи срещу единствения си сериозен останал съперник, бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли на 5 март, който е известен като Супер вторник.

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Войната в Газа беляза гласуването на демократите

Загубата в събота беше още една индикация, че Хейли има намаляващи шансове да спечели номинацията.

Осем от всеки десет избиратели в седем "колебаещи се" щата смятат, че настоящият президент на САЩ Джо Байдън е твърде стар, за да бъде преизбран на поста. Това става ясно от проучване, проведено от Morning Consult по поръчка на Bloomberg.

От 12 до 20 февруари социолозите са анкетирали 4 955 избиратели от Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин.

Седем колебаещи се щата дават победа на Тръмп, а не на Байдън

Седем колебаещи се щата дават победа на Тръмп, а не на Байдън

Важна тенденция преди гласуването

Допитването се проведе, след като на 8 февруари специалният прокурор Робърт Хър публикува доклад, в който се разследват нарушенията на Байдън при съхраняването на класифицирани документи. В доклада Хър отбеляза напредналата възраст на президента и слабата му памет.

Дори сред тези, които подкрепят кандидатурата на Байдън и планират да гласуват за него на президентските избори през ноември, ако Байдън е един от кандидатите, 70 % заявиха, че Байдън е "твърде стар".

Същевременно по-малко от половината от анкетираните са заявили, че възрастта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е само с четири години по-млад от Байдън, е притеснителна за тях.

Съдия премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Съдия премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Нови проблеми за бившия президент

В същото време близо 60 процента от анкетираните смятат Тръмп за "опасен".